Csomagolások a digitalizáció korában

  • PDF
  • Nyomtatás
  • E-mail

A világ állandóan változik, színesebb, komplexebb, dinamikusabb, műszakilag tökéletesebb lesz, ami kihatással van minden iparágra, így a csomagolóiparra is. Zajlik a negyedik ipari forradalom vagy egyszerűbben ipar 4.0, a digitalizáció térhódítása.

Leegyszerűsítve a digitalizáció az adatok analógból digitálisba való átvitele. A vállalatok számára egy olyan stratégia a jövőre nézve, amely a modern információs, kommunikációs technikán alapul és ezeket használja az üzleti folyamatok javítása céljából. A virtuálisból a reális világba való átmenet, a tárgyak internete, a hálózathoz való csatlakozás nagy potenciált jelent a csomagolóiparban is.

A csomagológépek hatékonyabbak lettek, egy sarzsváltás már történhet teljesen automatizáltan kézi érintés nélkül. Az érzékelők az esetleges hibás termékről jelzést küldenek, a gyártóberendezés ezeket eltávolítja, anélkül, hogy leállna. A hálózathoz csatlakozott csomagológépek nagyon kicsi volument sőt egyedi darabot is tudnak gazdaságosan gyártani.

Az úgynevezett digitális nemesítéssel – nyomtatott elektronika, rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) alkalmazásával – a csomagolások okosak lesznek. Különböző környezeti hatások változására, mint pl. a hőmérséklet, légnedvesség, gyorsulás, mechanikai terhelés, reagálni tudnak. Ehhez a csomagolásba integrált érzékelő szükséges, amely ellenőrzi a tartalmat és informál annak állapotáról. Például a vevő még vásárlás előtt értesülhet arról, hogy a kiválasztott laptop szállításnál leesett a raklapról. Az okos csomagolás tudja, ha a termék megromlott. Egy gyógyszer csomagolás emlékezteti a pácienst a gyógyszer bevételére és helyes adagolására, majd tájékoztatja az orvost és a gyógyszerészt, hogy a gyógyszer bevétele megtörtént.

A digitalizáció a csomagolás-logisztikában is nagy előrelépést jelentett. Nemcsak a fogyasztói csomagolások lehetnek ugyanis okosak, hanem a belső logisztikában használatos csomagolások vagy a raklapok is. Az RFID-val ellátott belső logisztikai csomagolások vagy raklapok nagy átlátszóságot biztosítanak a teljes hálózatban.

Az e-kereskedelem sikeréhez nagyban hozzájárultak a hálózatba kapcsolt csomagolások, hiszen a csomagolás befolyásolja a logisztikai folyamatokat és kapcsolatot tart a vevővel. Az online csomagolások a térfogat kihasználtsága területén azonban bőven van még javítani való.

Az ipar 4.0 fontos állomása a 3D nyomtatás elterjedése. A 3D nyomtatást az egyedi csomagolási megoldások, és a csomagolás-logisztikában, innovatív szállítói csomagolások tervezéséhez egyaránt alkalmazzák. Lerövidíti a tervezés fázisát, a prototípus készítésének idejét, több termékvariáció kipróbálását teszi lehetővé.

Egy kutatási projekt jól szemlélteti, hogy milyen is az a digitalizált, hálózatos, okos gyártás. Joghurtot lehet rendelni 4 féle alapkrémből, 20 féle gyümölcs hozzáadásával és különböző feltéttel, mint pl. csokoládé vagy műzli. Biológiai, helyi, vagy csökkentett CO2 tartalmú gyártás valamint üveg vagy műanyag csomagolás közül lehet választani, a gyümölcs lehet alul vagy felül vagy keverve. 12 millió kombinációs lehetőség létezik. A folyamatban nem emberek, hanem szoftverek kommunikálnak egymással. Az egyik feladja a rendelést, a másik koordinálja a gyárak közötti kommunikációt, a harmadik szervezi a gyártást. A csomagolásba integrált mikrochip a hálózathoz kapcsolja a terméket, a gyár kommunikál a robotokkal és a töltőgépekkel.
Az okos gyárban minden termék egyedi, egy kuriózum, viszont a szállítószalagról származik, vagyis tömegtermelés által jött létre. A tömegtermelésben jelenleg kevés variációs lehetőség van, ezért a jövőben nagyobb rugalmasságra van szükség ezen a területen.

Az egyértelmű, hogy a digitalizációval a gyártás hatékonyabbá válik, de mi fogyasztók hogyan tudunk ebből profitálni. Egyedi, high-tech terméket kapunk, közel tömegcikk árban?

Kiss Rozália

 
Hirdetés
Főoldal

Eseménynaptár

február 2018
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Aktuális események

Nincs esemény

Állásbörze

Nincs aktuális állásajánlat.
Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
Nyomdavilág Online

On-line felhasználók

Oldalainkat 74 vendég böngészi

Szótár

Céginformációk


Hírlevél feliratkozásFree Joomla Templates by JoomlaShine.com