Felülvizsgálják az EU hulladékra vonatkozó jogszabályait

  • PDF
  • Nyomtatás
  • E-mail

A hulladékokról szóló, felülvizsgált jogszabálycsomag elismeri, hogy a bioműanyagok kulcsszerepet játszanak az uniós újrahasznosítási célok elérésében.

Az Európai Tanács és a Parlament által az EU hulladékról szóló jogalkotási csomagjában 2015-ben közzétett ideiglenes megállapítások elismerik a bioműanyagok előnyeit. Az új jogszabályok elismerik, hogy a biológiai alapú műanyag csomagolásra szánt alapanyagok, ugyanúgy, mint a komposztálható műanyagok, az elkülönített biohulladék-gyűjtéssel hozzájárulnak a hatékonyabb hulladékgazdálkodáshoz, és a műanyag csomagolás környezetre gyakorolt hatásainak csökkentéséhez. A jogalkotási csomag magában foglalja a hulladékokról szóló keretirányelv és a csomagolási-, és csomagolási hulladék irányelv felülvizsgálatát.

„Felismerték a bioműanyagok körkörös természetét. Mindkét irányelv hangsúlyozza a biológiai-alapú, mechanikusan újrahasznosítható és komposztálható műanyag csomagolások potenciálját egy európai körkörös gazdálkodás előmozdítására” - mondta François de Bie, az European Bioplastics (EUBP), a bioműanyag iparág európai szövetségének elnöke, és hozzátette: „A fosszilis alapanyagok megújuló erőforrásokkal való helyettesítése kulcsfontosságú átmenet, amelyet az új jogszabályok támogatnak.”

A felülvizsgált hulladék-keretirányelv lehetővé teszi a biológiailag lebomló és komposztálható csomagolások gyűjtését a bio-hulladékkal együtt, valamint az ipari komposztálás és anaerob lebomlás általi újrahasznosítást, amelyet már számos tagállamban sikeresen bevezettek. 2023-ra a biohulladékok szelektív gyűjtése Európa-szerte kötelező lesz. A biológiailag lebomló műanyagok valóban segítik több biohulladék begyűjtését, és végső soron hozzájárulnak az újrahasznosítási célok eléréséhez. A vonatkozó európai szabványok, mint például az iparilag komposztálható műanyag csomagolásra vonatkozó harmonizált EN 13432 szabvány szolgálhat alapul a jövőbeni komposztálási szabványoknak a jogszabálycsomag felülvizsgálata során.

A csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló irányelv elismeri, hogy a biológiai-alapú műanyagok hozzájárulnak a műanyag csomagolás környezeti hatásainak minimalizálásához és Európa függőségének csökkentéséhez az importált nyersanyagoktól. A biológiai-alapú és újrahasznosított anyagok ugyanolyan életképes megoldások, hogy a csomagolást fenntarthatóbbá tegyék. Miközben a tagállamokat arra ösztönzik, hogy támogassák a biológiai alapú újrahasznosítható és komposztálható csomagolások használatát, az európai jogalkotóknak nincs lehetőségük konkrét jogszabályi intézkedések bevezetésére, amelyek ösztönzik használatukat és javítják az ilyen termékek piaci feltételeit.

Ezenkívül az elfogadott szöveg világosan megkülönbözteti a biológiailag lebomló komposztálható műanyagokat és az úgynevezett „oxo-degradable” műanyagokat, amelyek nem tekinthetők biológiailag lebonthatónak. Ezt a megállapítást integrálták a nemrégiben közzétett, a műanyagokra vonatkozó uniós stratégiában is, amelynek egyik célja az oxidációsan-lebomló műanyagok használatának korlátozása.

További információ a bioműanyagok ipari komposztálásáról itt olvasható >>

 
Az „oxo-degradable” műanyagokról pedig itt talál további információkat >>

 
Hirdetés
Főoldal

Eseménynaptár

március 2018
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Aktuális események

Nincs esemény

Állásbörze

Nincs aktuális állásajánlat.
Ma 2018. március 24., szombat, Gábor és Karina napja van. Holnap Irén és Írisz napja lesz.
Nyomdavilág Online

On-line felhasználók

Oldalainkat 57 vendég böngészi

Szótár

Céginformációk


Hírlevél feliratkozásFree Joomla Templates by JoomlaShine.com